بازاریابی اجتماعی
بازاریابی اجتماعی شامل استفاده از شبکه های اجتماعی آنلاین به منظور برندسازی و افزایش درآمد فروش است. انواع شبکه های اجتماعی از فیس بوک و توئیتر گرفته تا برنامه های اجتماعی، بازی های آنلاین، وبلاگها و تالارها وجود دارد (مکانها یا وبسایت هایی که گروهی از مردم با علایق و مهارتهای مشترک را دور هم جمع میکند. در سال ۲۰۱۴ شرکت ها حدودا ۳/ میلیارد دلار در حوزه بازاریابی اجتماعی هزینه کرده اند و پیش بینی میشود که این رقم تا سال ۲۰۱۴ به حدود ۵ میلیارد دلار افزایش یابد. در کنار بازاریابی اجتماعی آنلاین بازاریابی سیار قرار دارد که سریعترین رشد بازاریابی آنلاین را به خود اختصاص داده است. با وجود این در سال ۲۰۱۲ فقط ۸ درصد از كل بازاریابی آنلاین شامل بازاریابی سیار بوده است. دورنمای بلندمدت بازاریابی اجتماعی در حال حاضر چندان روشن نیست. با شرکت تبلیغاتی فانوس برای مطالعه ادامه مقالات از کتاب مقدمه ای برای تجارت الکترونیک همراه باشید.
بازاریاب ها نمیتوانند مخاطبان بسیار زیادی که از طریق شبکه های اجتماعی مانند فیس بوک، توئیتر و LinkedIn جذب شده اند و در هر صورت رقیب رادیو و تلویزیون هستند نادیده بگیرند، بیش از ۸۰ درصد کسب و کارها در آمریکا امروزه دارای صفحات فیس بوک هستند و یا در بسیاری از شبکه های اجتماعی حضور فعال دارند. شرکتها بیش از ۹۰ درصد بودجه بازاریابی اجتماعی خود را روی شبکه های اجتماعی و مشخصا ۷۰ درصد آن را در شبکه اجتماعی فیس بوک خرج میکنند. در هر صورت تمام شبکه های اجتماعی، علیرغم تسلط و حاکمیت مطلق فيس بوک بر بازار، رشد قابل ملاحظه درآمد تبلیغات را تجربه کرده اند. درآمد فیس بوک از تبلیغات در سال ۲۰۱۲ حدود ۴ میلیارد دلار بوده است.
بازاریابی اجتماعی زمینه ساز ظهور ایده مربوط به نقشه اجتماعی دیجیتال بوده است. گراف، نمودار یا نقشه اجتماعی دیجیتال طرح یا نقشه ای از تمام روابط اجتماعی آنلاین است. گراف یا نقشه اجتماعی مترادف همان ایده «شبکه اجتماعی» در روابط غیرآنلاین است. شما میتوانید نقشه اجتماعی (شبکه) خود را با رسم خطوطی از خودتان به ۱۰ نفر از نزدیکترین افرادی که میشناسید، تهیه کنید، اگر آن افراد نیز کسان دیگری را میشناسند خطوطی بین این افراد نیز رسم کنید. چنانچه شما بلندپرواز هستید از این ۱۰ نفر نیز بخواهید که نام ۱۰ نفر از نزدیکترین دوستان خود را فهرست کرده و اسامی آنها را با خطوطی به هم وصل کنند آنچه از این اقدام با تمرین حاصل میشود یک نقشه مقدماتی از شبکه های اجتماعی شماست، حال تصور کنید اگر همه مردم در اینترنت چنین کاری انجام دهند و این مطالب یا پستها را در یک پایگاه داده های بزرگ (مه داده ها) یا وبسایت قرار دهند چه اتفاقی خواهد افتاد. نتیجه نهایتا چیزی مانند فیس بوک یا یک شبکه اجتماعی شبیه آن خواهد شد. مجموعه ای از تمام این شبکه های اجتماعی شخصی را «نقشه یا گراف اجتماعی» مینامیم.
براساس نظریه جهان کوچک فرض کنید شما فقط ۶ خط ارتباطی با هر شخص دیگر روی کره زمین دارید. براین اساس یک فهرست ۱۰۰ نفره از اسامی افراد ثبت شده در دفترچه تلفن خود را به دوستان خود ارسال کنید و آنها نیز در جای خود نام ۵۰ نفر از دوستان خود را به این فهرست اضافه میکنند و امثال آن تا ۶ مرتبه، شبکه اجتماعی بر این اساس یک مجموعه از مردم شامل ۳۱ میلیارد نفر را خلق میکند. بنابراین نقشه اجتماعی مجموعه ای از میلیون ها نقشه اجتماعی شخصی (و تمام افراد داخل آن) است. به این ترتیب یک جهان کوچک اجتماعی وجود دارد که همه ما بیش از آنچه تصورش را بکنید با یکدیگر روابط نزدیکتری داریم.
چنانچه این ارتباطات نزدیکتر بین مردم را درک کنید، آنگاه اهمیت این مفهوم را در تجارت الکترونیک نیز بیشتر درک میکنید: خرید کالاها و خدمات از سوی شما بر تصمیم گیری دوستانتان برای خرید تأثیر دارد، و تصمیم گیری آنها نیز در جای خود بر انتخاب های شما تأثیر خواهد گذاشت. اگر شما یک بازاریاب هستید که تلاش میکند یک نام تجاری معتبر و قوی بسازد آن گاه دلایل اهمیت شبکه اجتماعی نیز بهتر روشن میشود، به این مزیت واقعی توجه کنید که مردم به نوعی در داخل آن) است. به این ترتیب یک جهان کوچک اجتماعی وجود دارد که همه ما بیش از آنچه تصورش را بکنید با یکدیگر روابط نزدیکتری داریم.
چنانچه این ارتباطات نزدیکتر بین مردم را درک کنید، آنگاه اهمیت این مفهوم را در تجارت الکترونیک نیز بیشتر درک میکنید: خرید کالاها و خدمات از سوی شما بر تصمیم گیری دوستانتان برای خرید تأثیر دارد، و تصمیم گیری آنها نیز در جای خود بر انتخاب های شما تأثیر خواهد گذاشت. اگر شما یک بازاریاب هستید که تلاش میکند یک نام تجاری معتبر و قوی بسازد آن گاه دلایل اهمیت شبکه اجتماعی نیز بهتر روشن میشود، به این مزیت واقعی توجه کنید که مردم به نوعی در دام شبکه های اجتماعی گرفتار هستند، سلیقه ها، گرایش ها، علایق و ارزش های خود را در این شبکه ها به اشتراک میگذارند و ضمن برقراری ارتباط با یکدیگر بر هم نیز تأثیر خواهند گذاشت، به عنوان یک بازاریاب، مخاطب مورد نظر شما یک
میلیون از تماشاچیان یک نمایش تلویزیونی نیستند بلکه کسانی هستند که در شبکه های اجتماعی حضور دارند، نمایش شما را میبینند و یا بازدیدکنندگان شبکه های خصوصی هستند.
شبکه های اجتماعی در دنیای غیرآنلاین مجموعه افرادی هستند که به طور داوطلبانه برای یک دوره زمانی نسبتا طولانی با یکدیگر در ارتباط اند، شبکه های اجتماعی مانند فیس بوک، توئیتر، Tumblr و +Google، به همراه ده ها سایت دیگر با ویژگی های شبکه های اجتماعی وب سایت هایی هستند که این امکان را برای کاربران فراهم میکنند تا با یکدیگر ارتباط برقرار کنند، علائق، ارزش ها و ایده های خود را به اشتراک گذارند. افراد پروفایل های آنلاین خود را که شامل عکس و متن است ایجاد میکنند، از طریق خلق یک پروفایل آنلاین از دیگران میخواهند که آنها را ببینید و آن گاه از دوستان خود میخواهند که به پروفایل آنها بپیوندند. شبکه ها از طریق کلام شفاهی و از طريق روابط ایمیلی رشد میکنند. یکی از مهمترین عناصر گرافیکی که در همه وب سایتهای سال ۲۰۱۲ وجود داشت (و در حال حاضر نیز وجود دارد) کلید یا گزینه همیشگی Like(میپسندم) فیس بوک است، که به کاربران این توانایی و امکان را میدهد تا به دوستانشان بگویند که یک کالا، خدمت یا یک متن خاص را دوست دارند.
چهار ویژگی زیر باعث رشد بازاریابی اجتماعی شده است:
1.ثبت نام اجتماعی: واردشدن به وبسایت های مختلف از طريق صفحات شبکه های اجتماعی مانند فیس بوک. این شبکه های اجتماعی امکان دریافت اطلاعات نمایه های اجتماعی با ارزش را از طریق فیس بوک و استفاده از آنها در بازاریابی شخصی فراهم میکنند.
2. مشاهده مشارکتی: ایجاد یک محیط که در آن مشتریان بتوانند تجربیات خرید خود را با دیگران از طریق مشاهده محصول، صحبت کردن و ارسال متن به اشتراک بگذارند. به جای آن که درباره آب و هوا صحبت کنیم، میتوانیم با دوستان خود به صورت آنلاین درباره کالاها، خدمات و نام های تجاری گفت وگو کنیم.
3. اطلاع رسانی از طریق شبکه: ایجاد یک فضا و محيط که در آن مصرف کنندگان میتوانند تأیید یا رد کیفیت یک کالا، خدمات با محتوا را به اشتراک بگذارند یا مکان جغرافیایی خود را اعلام کنند، مثلأ محل استقرار یک کلوب یا رستوران را با دوستان خود به اشتراک گذارند. دکمه یا گزینه همیشگی Like میپسندم) در فیس بوک بهترین مثال در این مورد است. توئیت کردن در شبکه توئیتر و دنبال کنندگان آن، نمونه های دیگری هستند.
4. جست وجوی اجتماعی (توصیه کردن): خلق یک محیط که در آن مصرف کنندگان بتوانند با دوستان خود برای خرید کالاهای خدمات و محتوا مشورت کنند، به آنها مشاوره بدهند و از آن ها راهنمایی بخواهند. هرچند سایت Google میتواند در پیداکردن هر چیز به شما کمک کند ولی جستوجوی اجتماعی نیز به شما کمک میکند تا با گوش کردن به تجربیات و توصیه های دوستان خود و دوستان دوستان خود نهایتا کیفیت هر چیز را شخصا ارزیابی کنید. مثلأ سیستم راهنمایی اجتماعی سایت آمازون میتواند با استفاده از نمایه اجتماعی فیس بوک شما، محصولات با کیفیت را معرفی کرده و خرید آنها را به شما پیشنهاد کند.
بازاریابی وبلاگ
حدود یک دهه است که وبلاگها بخشی از جریان فرهنگ آنلاین محسوب میشوند. هزاران نفر از مقامات رسمی و بلندمرتبه شرکت های بزرگ، سیاستمدارها، روزنامه نویس ها، اعضای هیئت علمی دانشگاه ها و مقامات رسمی دولت وبلاگ های خود را ساخته اند، همچنان که فانوس نیز این کار را کرده. وبلاگ یک نقش حیاتی در بازاریابی آنلاین اجتماعی بر عهده دارد. در سال ۲۰۱۲ حدود ۴۳ درصد از شرکت های آمریکایی از وبلاگ های خود برای بازاریابی استفاده کرده اند. هرچند بیشتر شرکتها از توئیتر و فیس بوک استفاده میکنند، ولی این سایتها به هیچ وجه جانشین وبلاگ ها نمیشوند و درواقع غالبا از وبلاگها برای محتواهایی با عمر طولانی استفاده میشود. اگر میخواهید وبلاگ را بشناسید در ادامه این مجله آنلاین شرکت تبلیغاتی فانوس همراه باشید تا قسمت دیگری از کتاب مقدمه ای بر تجارت الکترونیک را بخوانیم.
خلق کنندگان وبلاگ معمولأ جوان، کهنه کار در اینترنت، دارای دانش زیاد و تحصیل کرده هستند. به همین دلیل مدت زمان زیادی طول نمیکشد که بازاریابها مخاطبان زیاد وبلاگها را کشف کنند و روش های بازاریابی و تبلیغ از طریق وبلاگها را دنبال نمایند. از آنجا که وبلاگها معمولا براساس نظرات و دیدگاه های شخصی نویسندگان آن طراحی و ساخته میشوند، بهترین مکان برای شروع بازاریابی ویروسی است! از وبلاگها نیز مانند وبسایت های عادی میتوانیم برای تبلیغ برندها و همچنین تبلیغ با هدف فروش استفاده کنیم. از آنجا که وبلاگها معمولا از سوی اشخاص و افراد حقیقی با هدف جذب افراد عادی و ارائه مطالب عمومی طراحی و ایجاد میشوند، دارندگان وبلاگ علاقه و مشارکت زیادی در بازاریابی الکترونیک، بازاریابی شبکه و تبلیغات برای شرکت های بزرگ ندارند و تعداد مخاطبانی که از هر سایت بازدید میکنند در مقایسه با وبسایت هایی مانند یاهو بسیار اندک است. مشکل این است که چگونه این مخاطبین اندک را به طور کارامد جمع آوری کرده و آنها را به یک گروه بزرگ قابل توجه از کاربران با توجه به تبلیغات و بازاریابی الکترونیک تبدیل کنیم.
یک راه حل این است که یک شبکه تبلیغاتی برای وبلاگ نویسان بسازیم و از آنها بخواهیم که عضو این شبکه شوند و با نمایش تبلیغ و آگهی در وبلاگهای خود موافقت کنند و در عین حال برای هر بازدید با کلیک بر روی آگهی مبلغی را به آنان پرداخت کنیم.
در این حوزه دو بازیگر بزرگ در صنعت وبلاگ نویسی Technorati و Six Apart هستند که شبکه های وبلاگهای تبلیغاتی طراحی شده را برای اتصال به سایر سایتها راه اندازی میکنند. سایت Blogads.com نیز خدمات مشابهی ارائه میکند. Googles AdSense نیز یک سایت بزرگ بازاریابی و تبلیغات از طریق وبلاگ است. سایت خدماتی AdSense پس از خواندن و مرور یک وبلاگ، موضوع و محتوای آن را شناسایی میکند. مثلأ BoingBoing.net یک وبلاگ بسیار شناخته شده در بین وبلاگهای محبوب فناوری و علاقه مندان گجت هاست که آگهی های شرکت های بزرگی مانند HP, Verizon و Rackspace را نمایش میدهد. بازاریابی از طریق وبلاگ نشان دهنده رشد یکنواخت و مداومی است که نویدبخش درآمدهای قابل ملاحظه طی چند سال آینده خواهد بود. در سال ۲۰۱۱ در بازاریابی از طریق وبلاگ حدود ۶۴۰ میلیون دلار هزینه شده و پیش بینی میشود که این رقم تا سال ۲۰۱۵ به ۷۷۵ میلیون دلار افزایش یابد. رشد سریع و بلاگها و بازاریابی از طریق وبلاگ منجر به ظهور یک صنعت کوچک از طرفداران نام تجاری» شده است.
طرفداران نام تجاری گروهی از کاربران اینترنت هستند که به حمایت و ترویج برندها، نامها و نشان های تجاری خاص میپردازند، غالبا بنگاهها، وبلاگ نویسان فعال را استخدام میکنند تا در ازای دریافت پول و یا دریافت تخفیف خرید محصول یا سایر روش ها به تبلیغ، حمایت و ترویج یک نام تجاری بپردازند. یک مشکل بزرگ در این زمینه، پرداخت پول به تبلیغ کنندگان نام تجاری بدون اطلاع رسانی به خوانندگان است که منجر به کاهش اعتبار و اثربخشی بازاریابی از طریق وبلاگ میشود و درنتیجه باعث هراس آگهی دهندگان بزرگتر نیز به دلیل عدم امکان کنترل و نظارت بر محتوای وبلاگها از تبلیغات وبلاگی میشود.