همه چیز درباره گرافیک نوین
فصل اول:
این بخش هنری از فانوس برای شماست شمایی که با هنر گرافیک آشنایی دارید یا دوست دارید که آشنا شوید یا اینکه اصلا بعد از خواندن این بخش علاقمند می شوید. پس با فانوس همراه باشید تا با خواندن این قسمت از مقاله گرافیک نوین(1) و همچنین مقالات بعدی موجود در سایت، همه چیز درباره گرافیک را بدانید.
گرافیک از سوی هنرهای تجسمی است که صد البته برای کسانی که آن را با نقاشی اشتباه می گیرند چون شاید برای شما هم اتفاق افتاده باشد که وقتی به کسی میگویید رشته ام گرافیک است می گوید پس چهره مرا نقاشی کن باید بگویم گرافیک در اصل ایده و ترکیب بندی است که اکثر اوقات بین نوشته و تصویر اتفاق می افتد و نقاشی بیشتر تقلید طبیعت است که ایده های گرافیست ها می تواند بوسیله دست مثال یک نقاش اجرا شود که خیلی از هنرمندان شاید برای اجرای بهتر و شاید بخاطر کسری وقت طراحی نهایی را به شخص دیگری میسپارند که از نوع اول می توان به بیلبوردهای توی خیابان اشاره کرد و گروه دوم به آقای ممیز یکی از گرافیستهای برتر ایران اشاره کرد و گاهی هم آن ایده توسط کامپیوتر و برنامه های پیشرفته اجرا می گردد که مطمئنا کار با دست از ازرش با لاتری برخوردار است.
گرافیک در معنای لغت به معنی ترسیمی و نگارشی است و در دو مفهوم قدیم ، سنتی و جدید ، نوین متمایز می گردد که در مرز بین این دو پدیده چاپ قرار دارد.
همانطور که گفتم گرافیک به دو دسته قدیم و جدید و بین این دو چاپ ، تقسیم می شود.
البته منظور از چاپ هم ، چاپها ی دستی بوسیله قالب چوبی، لوح فلزی(گرانور)و نیز چاپ سنگی (لینو گرافی دستی) است و هم چاپ نیمه ماشینی مثل ؟ لینوگرافی جدید و هم چاپ ماشینی نظیر چاپ حروفی (نترپرس) و ؟ و غیره
عنوان قدیم گرافیک با گرافیک سنتی شامل خطاطی ، نقاشی دو بعدی ، کنده کاری می باشد که بیشترین نمود ان در آرایش کتابهاست که محصول همکاری نقاش، خوشنویس، تذهیب کار و جلد ساز است.
و اما گرافیک نوین علاوه بر کتاب آرایی در عرصه تبلیغات تجاری، اعلانات دیواری (پوستر) و مطبوعاتی ونشان ها (مارک) و غیره می باشدو حتی در سینما و تلویزیون هم کاربرد دارد. مثل عنوان بندی (تیتراژ) فیلم و تصاویر متحرک طراحی شده (انیمیشین).
هنر گرافیک نوین با معماری ومسائل ارتباط محیطی نیز تداخل دارد، پس این هر علاوه بر خط و رنگ به عناصر بصری دیگری چون حجم و نور و حتی حرکت برای انتقال مفاهیم کمک می گیرد.
نماد و نشانه
در طول تاریخ از نماد، که نوعی علامت واجد هویت بصری است به عنوان ابزاری برای ایجاد ارتباط استفاده شده است. تصویر بر این است که انسان پیش از تاریخ با خراش دادن و ایجاد نقش بر دیوار غارها آلنامیرا در اسپانیا و لاسکو در فرانسه تلاش داشته تا از این طریق به دیگرن اعلان خطریا آگاهی دهد و یا پیام های دیگری را انتقال دهد. باستان شناسان لوازم و ابزارهایی را از یونان باستان یافته اند که بر آنها نقوش و علائم نمادینی نقش بسته که احتمالاً معرف خالق آنها بوده است. در تابوت های مصری نیز نقوش نمادینی حکاکی شده است که احتمالاً نشان از هنرمند خالق آن دارد. در جوامع قرون وسطایی بازرگانان و صنعتگران برای مشخص کردن کالاها یا محصولاتشان از علائم ونمادهای خاصی استفاده می کردند که شناساگر آنها بود. چاپگران اواخر سده نوزدهم میلادی نیز که به مهارت ها واستادی خود فاخر بودند، بر روی تمامی چاپنقش های خود نمادهایی را به صورت حرف نشانه یا امضاء چاپ می کردند که معرف حرفه وصنعتگری آنان بود. در آغاز سده بیستم نیز گاوچرانان آمریکایی برای مشخص کردن مالکیت دام های خود از علائم انحصاری استفاده می کردند. در واقع آنها از نوعی زبان تصویری استفاده می کردند که سابقه آن به مصریان باستان می رسد. طی دوره رکود اقتصادی در آمریکا کارگران دوره گرد یا در واقع پیشه ورانی که بیکار شده بودند، یک نظام ارتباطی تحلیلی و کاربردی راابداع کردند. آنها علائم ونشانه هایی بودند که بر دیوار خانه ها و ساختمان ها رسم می کردند و مثلاً گویای خطراتی بود که کارگران دوره گرد را تهدید می کرد. یعنی درست شبیه به روشی که انسان غارنشین از تصاویر خطی استفاده می کرد. دودایره و یک خط رابط بین آنها شناساگر بانوم و معرف این هشدار بود که پلیس ناحیه خشن و متخاصم است. این نشانه به دیگران هشدار می داد که هرچه زودتر محله را ترک کنید. ر سم چهار خط افقی بر خانه، به این معنا بود که اگر در شکستن چوب به مالک خانه کمک کنید. یک وعده غذا به عنوان دستمزد دریافت خواهید کرد. نقوش مخطط، علائم ونوشته های روی در ودیوارهای شهر را می توان همگی به عنوان تلاشی برای بیان احساسات، ایجاد ارتباط یا تلاشی جهت ابراز وجود دانست.
تصویر نشانه (Pictogram)
نمادهای گرافیکی و ساده ای که در این صفحه ارائه شده «تصویر نشانه» می نامند. «تصویر نشانه» نوعی نماد بصری است که اطلاعات را به صورت تصویری وبدون استفاده از کلام ارائه می دهد. «تصویر نشانه» نوعی نماد گرافیکی است که داستانی را به شیوه ای بسیار ساده و همه فهم و فارغ از محدودیت های زبانی روایت می کند.
امروزه این نوع نمادها را می توان در همه جا دید. از علائم راهنمایی رانندگی گرفته تا علائم نشانه های فروشگاه ها، ساختمان های عمومی، مترو، راه آهن و خلاصه هر کجا که ضروری است اطلاعاتی را سریع و صریح به اطلاع عمومی رساند. به عنوان مثال این نمادها ما را به سمت تلفن عمومی، ایستگاه راه آهن، فرودگاه و رستوران راهنمایی می کنند. این نمادها بدون استفاده از کلمات و جملات اطلاعات موردنیازمان را در اختیارمان می گذارند. به عنوان مثال اگر به یک کشور خارجی سفر کنید که با زبان آشنایی ندارید، به آسانی می توانید علائم جاده ای هشداردهنده و بازدارنده آن را تشخیص دهید. و یا به آسانی با توجه به علائم و نشانه ها مسیر خود را برای مکان مورد نظر بیابید، زیرا این علائم خود یک زبان بین المللی ، بصری و بدون کلام هستند.
- از علائم شناسایی یا داغ نشانه هایی که گاوچرانان آمریکایی در آغاز سده بیستم استفاده می کردند.
- نوعی نشان چاپگر قدیمی متعلق به سده نوزدهم، شرکت و سنواکو، ۱۹۲۶
نشانه (لوگو) چیست؟
کلمه لوگو (Logo) از واژه ای یونانی به معنی زبان مشتق شده است. و لوگو را به عنوان یک نماد، علامت، تصویر نشانه و عکس نشانه در نظر می گیریم که معرف و نمایانگر یک سازمان، یک حرفه، محصول یا حتی یک همایش یا یک رویداد خاص است. «نشانه» تجسمی از یک سازمان است و باید مروج هویت بصری آن باشد، هویتی که به سرعت و به آسانی قابل تشخیص باشد.
«نشانه» نمایانگر حجم زیادی از اطلاعات است که در یک بیان بصری واحد متراکم شده است.
در این زمینه داستان معروفی از ریموند لوئی، طراح صنعتی معروف نقل می شود. وی در یک میهمانی با خانمی مواجه شد که در مورد طرح لویی برای شرکت «Exxon» از وی سؤال داشت. وی از لوئی پرسیده بود که چرا چنین سؤالی می کنید و آن خانم گفته بود که چون خیلی جلب توجه می کند و لویی جواب داد :«خوب پاسخ شما همین است».
عوامل موفقیت نشانه
یک نشانه موفق، به سرعت بر مخاطب تأثیر می گذارد و چشم را به شدت به خود جلب می کند. نشانه باید بی هیچ سخن یا کلامی به سرعت قابل تشخیص باشد و دارای انسجامی باشد که آن را از دیگر نشانه ها متمایز سازد. نشانه خوب باید آنچنان قوی و معتبر باشد که تا مدت زمان طولانی همچنان اعتبار خود را حفظ کند و قابل استفاده باشد. برای طراحی هر نوع حرف نشانه ای، راه حل های زیادی وجود دارد، اما اصلی ترین ویژگی یک نشانه یا یک نماد خوب سادگی یا ایجاز آن است. اصطلاح معروف «کمترین بیشترین است» به کرات توسط طراحان و کسانی که طراحی تدریس می کنند استفاده شده است. اصل «کمترین بیشترین است» به آموزه های مدرسه باهاوس مربوط می شود و باید به هنگام طراحی نشانه به خاطر سپرد.
نماد، حرف نشانه یا علامت تجاری؟
برای طراحی نشانه شرکت یا مؤسسه مورد نظرتان از چه قالبی استفاده می کنید. حرف نشانه، نماد یا علامت تجاری؟ مسئله مهمی که همیشه باید به خاطر داشته باشید، تصویری است که تلاش دارید نشان دهید. قالبی که استفاده می کنید خود باید نوعی تصویر قوی و تخیلی را بازتاب دهد. اگر نماد یا تصویر مبهم باشد و موجب سوءبرداشت شود، طرح ناموفق خواهد بود. پیش از تلاش برای طراحی نشانه مورد نظرتان، با دقت به نشانه هایی که در مجلات، روزنامه ها و تابلوی اعلانات وجوددارد نگاه کنید. این طرح ها ایده های فراوانی به شما می دهد و به علاوه امکان می دهد تا تجارب و حاصل کار دیگر طراحان را که منجر به این طرح ها شده، به دقت تحلیل کنید. هر یک از این طرح ها حاصل تلاش طراح در برآورده کردن خواسته های سفارش دهنده و پاسخ گویی به نیازهای بصری شرکت یا مؤسسه است. به نحوی که هم گویای هویت و نوع قعالیت شرکت باشد و هم خود به عنوان یک عنصر تجسمی دارای وحدت و انسجام بصری باشد و چشم را به خود جلب کند. از این رو با مشاهده این طرح ها در می یابید که چگونه سایر طراحان این مسائل را حل کرده اند. در هر صورت به خاطر داشته باشید که طراح حتماً باید در هماهنگی و همفکری با سفارش دهنده بهترین رویکرد به طراحی هویت را تعیین کند.
از چه نوع قالبی استفاده می کنید؟
۱- نماد انتزاعی یا تصویری
نماد می تواند واکنش حسی قویی در مخاطب برانگیزد. نمادهایی که به صورت حرف نشانه استفاده می شوند معمولاً شمایل های تصویری خلاصه شده یا انتزاعی هستند که به شکلی بازتاب دهنده سازمان هستند. بسیاری از نمادهای انتزاعی از دهه ۶۰ عرضه شدند، اما از اواخر دهه ۱۹۸۰ نیز که نشر رومیزی پدیدار شد، حجم بیشتری از این نمادها رایج گشت. اگر قصد دارید طرحی تهیه کنید که منحصر به فرد و در بازار قابل رقابت باشد، باید کاملاً مراقب باشید که طراحتان بیش از حد متکی به برنامه های نرم افزاری موجود در بازار نباشد، زیرا در غیر این صورت فرم نشانه ای که طراحی می کنید تفاوت چندانی با طرح های افراد دیگری که از این برنامه ها استفاده می کنند، نخواهد داشت. طراحی نشانه به تفکر زیادی نیاز ندارد. دستیابی به یک مفهوم خوب باید ارجع تر از سرعت و زمان طراحی باشد. در صفحات بعد با نمونه های مختلف این نوع نشانه ها و ویژگی ها و کاستی های هر یک آشنا می شویم.
۲- حرف نشاه یا نمادهای متکی به طراحی حروف
«حرف نشانه» (Logotype) معمولاً نام یک مؤسسه است که با حروف چاپی مناسب با آن مؤسسه طراحی شده و معمولاً بدون استفاده از نماد گرافیکی است. گاه حرف نشانه متکی به حروف اول نام شرکت است و به شکل حروف چاپی طراحی می شود.
۳- علائم تجاری و نمادهای توصیفی
علامت تجاری (Trade Mark) نام، نماد یا ترکیبی از این دواست که برای شناسایی محصول یک شرکت استفاده می شود. معمولاً علائم تجاری همراه با نشانه TM یا درج می شود.
نکاتی که پیش از شروع طراحی باید به خاطر سپرد
در آغاز کار باید خاطر نشان شود که طراحی نشانه صرفاً خلق یک تصویر زیبا و جذاب نیست، بلکه فرآیندی است که بر یک مفهوم خاص متکی است. طراحی نشانه باید با توجه به عوامل متعددی که بخش عمده ای از آن نیازها و شرایط سفارش دهنده مربوط می شود، انجام گیرد. طراح با اتکاء به این نیازها و نیز اطلاعاتی که گردآوری کرده است شروع به طراحی می کند. در ادامه مراحل آغازین یک پروژه طراحی را بررسی می کنیم.
۱- تحقیق
اطلاعاتی درباره سوابق کارهایی که تاکنون توسط شرکت انجام شده گردآوری کنید. اگر شرکت تازه تأسیس است مایل است چه تصویری از خود نشان دهد؟ و اگر قرار است نشانه قبلی یک شرکت را طراحی مجدد کنید راهی وجوددارد که طرح را به جای آن که تغییر اساسی دهید روزآمد کنید. نوع فعالیت و شخصیت سفارش دهنده در نشانه قدیمی آن تشخیص یافته است. از این رو هرگونه تغییر عمده و اساسی می تواند موجب سوء تغییر عموم شود. مردم به دشواری می توانند با این تغییرات کنار بیایند و غالباً از این نوع تغییرات ناخشنود می شوند. اگر ضروری است با تبلیغ و آگهی نشانه جدید، این تغییر به اطلاع عموم برسد و طرح جدید در سطح گسترده معرفی شود.
woman in white hat and white coat
۲- مخاطب کیست؟
پاسخ به این پرسش می تواند مفهوم کلی نشانه یا حرف نشانه را تعیین کند. در دهه ۱۹۹۰ واژه «چند فرهنگی» نقش عمده یافته است. امروز بازار طراحان به کشورهایی که پیش از این بخشی از بلوک شرق بودند گسترش یافته است. آیا نشانه مورد نظر باید فراتر از مرزهای ملی هم مفهوم باشد؟ به بیان دیگر آیا نشانه باید توجه افراد متعلق به فرهنگ های مختلف را در یک نماد ارائه داد؟
«مهم ترین عاملی که بر ارتباطات عمومی تأثیر می گذارد، رایانه سازی، جهانی شدن تجارت و جنبش زیست محیطی است. این عوامل تقریباً چهره کلی دهه ۱۹۹۰ را شکل می دهند. از این رو ترکیب تصاویری شمال بیت هپ، تصاویر شکل یافته رایانه ای، جلوه های چند لایه کاغذ بازیافت شده و نمادهایی که در تمامی کارها و فرهنگ های مختلف قابل فهم باشد بسیار مؤثر است. اما شگفتی از پدیده های جدید همواره با شیفتگی برای چیزهای آشنا تعدیل می شود.» از گفته های چریش گورمان طراحی مجله «گرافیک دیزاین بواس»
- نشانه ای برای یک مسابقه بین المللی فوتبال که عواید آن صرف مبارزه با بیماری ایدز می شود. اثر تونی دیسپینیا، ۱۹۸۸
- نشانه چاپی بر روی تی شرت، برای فروشگاه مخصوص لباس های راحتی اثر «مووبه» ۱۹۹۱
- کجا و چگونه از نشانه استفاده خواهد شد؟
اگر از نشانه در اندازه های مختلف کوچک و بزرگ و بر روی خودروها، تابلوها و نیز سربرگ ها، کارت ویزیت و دیگر آثار چاپی استفاده می شود، باید دقیقاً توجه که این قالبها و اندازه های مختلف چه تأثیری بر ظاهر کلی طرح می گذارند. آیا می توان طرحی که ابعاد بزرگ آن خوش منظر است، ساده و خلاصه کرد به نحوی که همچنان هویتش حفظ شود؟
فصل دوم:
بروشورها
شکل گیری بروشور می تواند شامل سلسله ای از اندازه ها، صفحات و اشکال باشد. بیشترین بروشورها بر پایه اندازه ای استاندارد هستند نیز دقیقاً هماهنگ یا متناسب با نگهدارنده های بایگانی می باشند یا با مقتضیات پاکت نامه ها هماهنگ می شوند.
ما بروشورها را در بخشی مشابه خبرنامه ها به حساب می آوریم. زیرا چالش های اساسی آنها مشابه هم اند. مقدار متن یکپارچه سازی عناصر گرافیکی با متن بدینسان تمام اطلاعات و رهنمودها که برای خبرنامه ها به کار گرفته می شدند برای بروشور نیز به کار می رود.
نظر به اینکه مقدار زیاد متن در کل دارای یک رنگ خاکستری است هنگامی که به صفحه نگاه می کنید می توانید برای لذتبخش تر کردن آن با افزودن کنتراست هر کاری انجام دهید. در این مثال از کادربندی بیش از حد بزرگ برای ایجاد کنتراست در سمت راست و چپ صفحه و در بخش وسطی مقدار قابل توجهی فضای سفید به وجود آورده ایم.
به دلیل اینکه بیشتر بروشورهای دو لتی و س لتی- نظیر این یکی- برای هماهنگی با نگهدارنده های بروشور (بایگانی) با پاکت نامه، اندازه ای استاندارد دارند، جای زیادی بر ای تنوع ستون متنی عریض وجود ندارد اما می توانید جذابیت های بصری اضافه کنید و یکنواختی متن صفحات سنگین را با جاگذاری و در ارتباط با تعدادی تصاویر با قسمت های خسته کننده کاهش دهید.
طراحی این بروشور را برای کازینوی شبانه جمع آوری اعانه با تصویری به شیوه چشمه های لاس وگاس و حروفی متضاد در عنوان شروع کردیم که در مجموع با احتساب ۸ صفحه منگنه شده همانند یک جزوه کوچک می شود.
با ترکیب تیتر و عناصر در یک واحد گرافیکی جمع و جور عنصر گرافیکی سرگرم کننده ای ورای عنوان فرعی تجربه کرده ساختیم و عناصر دیگر را حول آن حرکت دادیم. کوششی چند جانبه از جاگذاری ها و اندازه های فراخور.
چشمه را با ظاهری عظیم و نامطبوع شروع کرده بودیم شدیداً اندازه آن را تعدیل نمودیم. برای از بین بردن لی آوتی ملال آور و وسط چین اشاره به حالتی پیش بینی نشده تفریحی و فضایی انرژی زا، عنوان تیتر گرافیکی را کج قرار دادیم.
طراحی ما اتکای بیشتری به تأثیر بصری از عنوان گرافیکی دارد. به طوری که پس زمینه را برای نهایت تأثیرگذاری به رنگ مشکی تبدیل کردیم. پیش از این عکس ستون انبار چندان زنده نبود و برای جذابیت بصری، عکس دیگر و برش الوان از معماری محلی اضافه کردیم. گرافیکی ظاهراً قوی، ناشی از عنوان گرافیکی ما را به تجربه بیشتری ترغیب نمود. به جای گروه کردن دیگر عناصر متراکم، کلاً طراحی عمارتی را با تفکیک عناصر تا حد امکان ارائه دادیم. عنوان گرافیکی بسیار بزرگ بود و تا لبه های طراحی امتداد داشت. با تعدیل اندازه آن تعادلی دلپذیرتر به وجود آوردیم.
محیط سیاه بین عنوان و تصاویر علامت گرافیکی طراحی را هیجان انگیزتر می سازد. برای سادگی، لوگو را از روی جلد برداشتیم و آن را در جایی دیگر گذاشتیم.
این دو صفحه گسترده داخل بروشور را نشان می دهد. مطابق دو صفحه قبلی هستند که از موضوعات مستقر در روی جلد بروشور تبعیت می کنند. ما تیتر فرعی را عنوان اصلی صفحه و تصاویر نهایتاً کوچک از محل ماوقع را در اولین صفحه گسترده جاگذاری کردیم رنگ های روشن و تیره پس زمینه حسی از سرور و شادمانی به حاشیه صفحات می افزایند.
تمام صفحات گسترده دیگر در این بروشور (نظیر این یکی در بالا) توأم با تغییرات اندکی برای ایجاد تنوع در متن و تصاویر از همین لی آوت تبعیت خواهند نمود.
مقدار متن زیاد: هدف خبرنامه و بروشورها ترغیب مردم به خواندن بالفعل است. مقدار زیاد متن چشمان ما را می پوشاند. برای جذب کردن چشمان خواننده بر روی قسمتی از مقاله ای برایش جالب است دستیابی به آن جزء وظایف طراحان است. حتی اگر به طور یقین مقاله ای برای خواننده جالب نباشد شما می توانید آنها را وسوسه کنید که قسمت کوچکی از آن را بخوانند و سپس به قسمت کوچکتری هدایت کنید که در نتیجه آنها سرتاسر مقاله را بخوانند.
این قطعه نوشتاری تا حدی جدی است. همانند یک خواننده مجدانه علاقمند خواهید شد کل اطلاعات مقاله را بفهمید آیا می توانید تصور کنید که ۱۵ صفحه با تعداد صفحات بیشتری این طور باشند. برای تعدادی از پروژه ها ترجیحاً کمیت های بسیار زیادی از متن از جمله تمیزی، وضوح و یکپارچگی متن مقبولیت دارند اما در موردخواننده تان واقعگرا باشید.
چیدمان سمت چپ تغییرات بهتری است که نه فقط موجب آسان خواندن متن می شود بلکه اجازه می دهد فضای سفید بیشتری به داخل آن قسمت آهسته حرکت کند.
اضافه نمودن مقدار جزئی تر فاصله سطور ظاهر صفحه را کم وزن تر می کند و آن را به میزان کمتری ناخوشایند می سازد.
فضای سفید بین پاراگراف به جای ناصافی (کنگره کردن حاشیه ها) به فراخی صفحه هم کمک می کند و هر پاراگراف مستقل برای خواندن وسوسه انگیز می شود چون خواننده احساس نمی کند که آنها چیزی نظیر تعهد برایش ایجاد کنند. خوب متن این پاراگراف را خواهم خواند که حتماً به سطر بعدی هدایت می کند.
تعدادی از این دستکاری ها بدان معنا است که القاء نماید شما متن کمتری بر روی صفحه دارید. اگرچه این مشکلی برای پروژه شماست اما مزیتی است برای فراخی صفحه، سبکتر کردن صفحه و خلق ظاهری جذاب تر و ادراک بیشتر کلمات بر روی صفحه، بدون افزایش فاصله بیشتر سطور سعی کنید حروفی فشرده، باریک اندام با بلندای کوچکتر (برای مثال سعی کنید به جای فاصله ۷/۱۲، ۴/۱۲ پونت) داشته باشید و این همیشه امکانی برای ایجاد توانایی حروف است.
کاتالوگ
کاتالوگ نیز همانند بروشور در قطع های مختلف چاپ می شود و عمدتاً در اختیار خریداران اجناس و کالاها و یا فرآورده های خوراکی و یا متقضیان خدمات قرار می گیرند تا از آن طریق و به سهولت مشخصات، جنس و قیمت آن را دریابند و نسبت به خرید و سفارش خرید آن اقدام نمایند و یا به مشاغل و خدماتی خاص دسترسی پیدا کنند.
بعضی از کاتالوگ ها در شکلی ساده که حاوی لیست اجناس و کالا ویا خدمات هستند عرضه می شوند و بعضی دیگر همراه با تصویر و در شکلی نفیس ارائه می گردند.
گاهی نیز مؤسسه یا نهادی تبلیغاتی ، لیست اجناس و کالاهای چند شرکت تولیدی و خدماتی را در یک کاتالوگ دسته بندی کرده و به چاپ می رساند. از جمله این کاتالوگ ها می توان کاتالوگ نمایشگاه های کتاب، کاتالوگ نمایشگاه های کالاهای تجارتی و مصرفی یک یا چندین برگ به هم پیوسته ای را که با یکی از قالب های تک برگ، آکاردئونی و یا صحافی شده به صورت مفتول و یا ته چسب که حاوی اطلاعات کلی درباره یک مؤسسه و یا یک کمپانی و یا کارخانه می باشد، بروشور می گویند. اطلاعات مندرج در یک بروشور عبارت است از معرفی اجمالی، شرح عملکرد، عنوان کلی فعالیت ها، تولیدات و محصولات که معمولاً همراه با تصویر و نمودار در قالبی شکیل و چاپی نفیس ارائه می شود. هدف اصلی بروشور، معرفی مؤسسه، کارخانه، کمپانی و یا هر تشکیلات دیگر است. معمولاً نهاد روابط عمومی عهده دار تهیه بروشور می باشد.
اطلاعات یک بروشور می تواند اقتصادی، تجاری، صنفی، اجتماعی، سیاسی، حزبی و یا فرهنگی و هنری باشد؛ اما کاتالوگ ها عموماً دارای اطلاعات اقتصادی وتجاری هستند.
در تنظیم یک بروشور و کاتالوگ، اعم از تک برگ، آکاردئونی و یا دیگر اشکال خلاقانه، بایستی به موضوع، مخاطب، امکانات و کاربری آن توجه شود.
همانگونه که ذکر شد، اطلاعات ارائه شده در بروشورها، کلی، جامع ومشروح هستند که با مطالعه آنها می توان اهداف، روشها، عملکرد و سمت وسوی موضوع بروشور را فهمید.
اطلاعات ارائه شده در کاتالوگ ها، جزئی و ریز بوده و حاوی شرح مختصات و ظرایف مطرح موضوع و کالای معرفی شده در آن می باشد. کاتالوگ ها، در واقع راهنمای کالا ویا کالانامه محسوب می شوند که معمولاً حاوی فهرست کالاهای تولید توسط یک کارخانه و یا مؤسسه هستند. ممکن است یک کاتالوگ حاوی معرفی مشاغل، مؤسسه های خدماتی، اجتماعی و یا فرهنگی نیزباشد. در یک کاتالوگ، نام کالا، مدل، شماره و یا شکل و تصویر آن بامشخصات فنی مختصر و با توضیحات کوتاه ضروری دیگر ذکر می شود تا خریدار را در تصمیم گیری کمک کند.
بعضی از کاتالوگ ها نیز برای سفارش خرید در دسترس مردم قرار داده می شود تا اجناس مورد نیاز خود را مطابق لیست کاتالوگ از فروشگاه مورد نظر درخواست کنند؛ و یا این که مشخصات مؤسسه های خدماتی، فرهنگی و یا مشاغل مختلف را در آن ببینند تا سفارش کار خود را به انجام برسانند.
نقش بروشور و کاتالوگ در جوامع
هدف اصلی هر بروشور و کاتالوگ، دادن آگاهی های لازم و ضروری به مخاطبان بروشور و کاتالوگ می باشد. اگرچه جنبه های معرفی وشرح موضوع ها، فعالیت ها و کالاها مسئله اصلی بروشور و کاتالوگ هست، لکن جنبه های تبلیغی آنها نیز مورد توجه می باشد. معمولاً معرفی و تبلیغ، دوموضوع توأمان هستند که آگاهی هایی نیز برای مخاطبان دارند. زیاد شدن اطلاعات مخاطبان از موضوع های مطرح شده در بروشور و کاتالوگ، چه در خصوص مسائل اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، تجاری و یا هر مسئله دیگر،می تواند مردم را در بعضی تصمیم گیریها مصمم تر کرده و برای آنها راهگشا باشد.
اطلاع حاصل کردن از وجود مؤسسه ها، کارخانه ها و تولیدات آنها و با آشنایی با احزاب، نهادها، جمعیت ها و فعالیت ها ی آنها، میزان تحولات اجتماعی، سیاسی، تکنولوژیکی و نوع زندگی را بر ما مکشوف می کنند و انجام فعالیت ها و تصمیم گیری ها ما را سرعت می بخشد.
محتوای بروشورها و کاتالوگ ها می تواند بیانگر سطح بینش مردم، طرز معیشت و آگاهی های آنها باشد ومیزان پیشرفتهایشان را نشان بدهد.
اگرچه بین مجله و روزنامه و بروشور و کاتالوگ تفاوت های بسیاری هست ولکن هر بروشور و کاتالوگ می تواند از جهت اطلاع رسانی تا حدودی نقش مجله، و روزنامه را ایفا کند. در هر حال یک بروشور و کاتالوگ نیز رسانه و مطبوعه ای هستند که همانند مجله، روزنامه و یا کتاب بر روی کاغذ چاپ می شوند و شباهت های زیادی نیز با هم دارند. اغلب در صفحه آرایی و آرایش تصاویر و مطالب و نوشتن تیترهای جذاب در آنها تلاش و کوشش مضاعف به عمل می آید و معمولاً نیز از کاغذ و مقوای مرغوب و چاپ نفیس در تولید آنها بهره گیری می شود؛ چرا که کاتالوگ و بروشور از جنبه تبلیغی بالایی چه به لحاظ فرهنگی، سیاسی و یا اقتصادی دارد.
در اوضاع و احوال کنونی موفقیت سازمانها، نهادها، اعم از ادارات، کارخانه ها، مراکز صنعتی و تولیدی و نهادهای علمی و اقتصادی بیش از پیش به روش بهره برداری آن تشکیلات از اطلاعات وابسته است. جمع آوری به موقع اطلاعات و توزیع مناسب و به هنگام آن در بین مردم یکی از مهمترین عوامل توفیق می باشد.
برقراری ارتباط صحیح بین تولید کننده (ازهر نوع) و مصرف کننده (از هر گروه) و انتخاب مناسب از طریق اطلاع رسانی میسر می شود که یکی از راه های آن به کارگیری بروشور و کاتالوگ است.
در پاره ای موارد، یک بروشور و کاتالوگ می تواند تأثیر بسیار زیادی در انتخاب، تغییر سلیقه و یافتن راه جدید برای دستیابی به یک کالا، گزینش یک مسیر و پیدا کردن یک منبع اطلاعاتی داشته باشد.
مثال۱- بروشور معرفی رشته های تحصیلی در آموزش و پرورش و آموزش عالی که معمولاً حاوی اطلاعاتی در خصوص رشته های تحصیلی، واحدهای درسی، مکان و موقعیت آموزش، وسعت وارتباطات بین المللی واحد آموزشی و … می باشد و می تواند علاقمندان به تحصیل را به سادگی برای انتخاب رشته درسی مورد نظرشان راهنمایی و هدایت کند.
همان گونه که قبلاً بیان شد، بروشورها به تناسب پیغام وشرح و توضیح و کاربردی که دارند، در انواع قطع ها و شکل ها تهیه ، چاپ و توزیع می شوند. به این نمونه ها توجه کنید.
بروشور تک برگی: این بروشور معمولاً در یک برگ که ممکن است اندازه های مختلفی داشته باشد.
مقدار متن زیاد
هدف خبرنامه و بروشورها ترغیب مردم به خواندن بالفعل است. مقدار زیاد متن چشمان ما را می پوشاند. برای جذب کردن چشمان خواننده بر روی قسمتی از مقاله ای که برایش جالب است دستیابی به آن جزء وظایف طراحان است. حتی اگر به طور یقین مقاله ای برای خواننده جالب نباشد شما می توانید آنها را وسوسه کنید که قسمت کوچکی از آن را بخوانند و سپس به قسمت کوچکتری هدایت کنید که در نتیجه آنها سرتاسر مقاله را بخوانند.
این قطعه نوشتاری تا حدی جدی است. همانند یک خواننده مجدانه علاقمند خواهید شد کل اطلاعات مقاله را بفهمید آیا می توانید تصور کنید که ۱۵ صفحه با تعداد صفحات بیشتری این طور باشند . برای تعدادی از پروژه ها ترجیحاً کمیت های بسیار زیادی از متن از جمله تمیزی، وضوح و یکپارچگی متن مقبولیت دارند اما در موردخواننده تان واقعگرا باشید.
حتی اگر هیچ عنصر گرافیکی وجودنداشته باشد بر ای به هم خوردن خاکستری تک رنگ متن شما می توانید با اضافه کردن حروف به صفحه از جذابیت بصری استفاده کنید. اگر خوانندگان از ویژگی این مقاله مهیج نشوند باز هم چشمان آنها سیاهی ها (حروف) و حروف بزرگتر را جلب خواهد کرد و در انتها، آن اطلاعات را پویش می نمایند. نمونه پایین فهرستی از تغییراتی دیگر است که ما برای این صفحه ساختیم.
چیدمان سمت چپ تغییرات بهتری است که نه فقط موجب آسان خواندن متن می شود بلکه اجازه می دهد فضای سفید بیشتری به داخل آن قسمت آهسته حرکت کند.
اضافه نمودن مقدار جزئی تر فاصله سطور ظاهر صفحه را کم وزن تر می کند و آن را به میزان کمتری ناخوشایند می سازد.
فضای سفید بین پاراگراف به جای ناصافی (کنگره کردن حاشیه ها) به فراخی صفحه هم کمک می کند و هر پاراگراف مستقل برای خواندن وسوسه انگیز می شود چون خواننده احساس نمی کند که آنها چیزی نظیر تعهد برایش ایجاد کنند. خوب متن این پاراگراف را خواهم خواند که حتماً به سطر بعدی هدایت می کند.
تعدادی از این دستکاری ها بدان معنا است که القاء نماید شما متن کمتری بر روی صفحه دارید. اگرچه این مشکلی برای پروژه شماست اما مزیتی است برای فراخی صفحه، سبکتر کردن صفحه و خلق ظاهری جذاب تر و ادراک بیشتر کلمات بر روی صفحه، بدون افزایش فاصله بیشتر سطور سعی کنید حروفی فشرده، باریک اندام با بلندای کوچکتر (برای مثال سعی کنید به جای فاصله ۷/۱۲، ۴/۱۲ پونت) داشته باشید و این همیشه امکانی برای ایجاد توانایی حروف است.
هر موضوع بر روی صفحه را با تعدادی دیگر از عناصر بر روی صفحه تراز کنید (برای مثال حاشیه ها را با ستون ها تراز کنید . اگر شما مقررات تراز را نقش می کنید آن را با شور و اشتیاق انجام دهید .فرض کنیم اگر شما عنصری را ۴/۱اینچ ناترا ز می کنید این شبیه یک اشتباه خواهد بود. ضعیف النفس نباشید.
عناصری که قابل تکرارند بیابید (خط ها – عناوین – نوع فونت ها یا نوشت تصاویر- نقاط سیاه بزرگ) و بر شکل دهی طراحی آنها تاکید کنید. تکرار، صفحات متنوع را پیوند خواهد داد.
از پایه کار با ستون های متعدد استفاده کنید چون می توانید در تی اوت نان قابلیت انعطاف را داشته باشید.
گاهی یک رو و گاهی دو رو چاپ می شود بروشورهای تک برگی (آگهی تک برگی ) معمولا در ابعاد زیر چاپ می شوند.
۵/۱۶ . ۲۴ سانتی متر (وزیری)
۵/۶ . ۵/۱۴ سانتی متر (رقعی)
۲۱ . ۲۹ سانتی متر (رحلی)
۲۲ . ۱۱ سانتی متر (پالتویی) و …
بروشور دو برگی (دولتی) : این نوع بروشور از دو برگ (؟) پیوسته تشکیل می شود که به آن دولتی می گویند. این نوع بروشور نیز در اندازه های مختلف چاپ می شود.
بروشور یک برگی تاشو: این نوع بروشور در قطع بزرگ چاپ شده و به قطع کوچکتر بنا می شود که به تناسب بزرگی آن ممکن است چندین «تا» بخورد تا به قطع مورد نظر درآمده و عرضه شود.
بروشور آکاردئونی : ایننوع بروشور در یک برگ دراز پشت و رو چاپ و سپس به شکل آکاردئونی (زیگزاک) تا می شود.
بروشور چند برگی : این بروشور نیز در قطع های مختلف کوچک ، متوسط و بزرگ چاپ شده و از وسط یا مفتول به هم پیوند می خورد. تعداد صفحات این نوع بروشور کم است.
بروشور مفصل: این بروشور با بیش از ۴۸ صفحه و صحافی نه چسب و در اندازه های کوچک ، متوسط و بطرگ چاپ می شود . اینگونه بروشورها معمولا با جلد شمیز و یا گلاسه پوشیده می شود . دلیل سادگی صحافی تمام بروشورها این است که مصرف آنها محدود است. بعضی از ، آنها شاید بیش از یک بار مطالعه و استفاده نشود . مصرف آنها شباهت زیادی به روزنامه دارد. اگر چه بعضا با چاپ و کاغذ بسیار نفیس عرضه می شوند.موضوع و محتوی هماهنگ باشد.
یک طراح موفق و کارآزموده می تواند از نظر جهت دید در کار خویش و به طور متقابل در بیننده اثر بگذارد، اینکه مجموعه طراحی شده به صورت افقی یا عمودی باشد حقیقتا تاثیر گذار است. مثلا شرکتی را در نظر بگیرید که در مورد سازه های هوایی مخابراتی فعالیت می کند . و یا شرکتی که در مورد حفاری چاه عمیق فعالیت دارد.
کاتالوگ راهنمای تلفن ، کاتا لوگ راهنمای مشاغل و امثال اینها را نام برد. کاتالوگ ممکن است گاهی بزرگ و حجیم و گاهی کوچک و کم ورق باشد.
صفحه آرایی بروشور و کاتالوگ
بروشور و کاتالوگ نیز همچون دیگر مکتوبات چاپی با شیوه های مرسوم صفحه آرایی و تنظیم می شود. تمامی نکات و روشهای گرافیکی می تواند یک اثر چاپی را تشکیل، منظم، خوانا و جذاب کند. در بروشوره و کاتالوگ نیز کاربرد دارد تهیه می گوید. مناسب طراحی جلد، به کارگیری حروف متناسب با موضوع و مخاطب و بهره برداری از شکلها، تصویر ها و ریز نقشها و خطوط مختلف و رعایت قطع، از ویژگی های صفحه آرایی آنها می باشد.
بطور کلی صفحه آرایی با اهداف ایجاد انگیزه بیشتر برای خواندن، راحتی در خواندن و ایجاد زیبایی با به کار گیری عناصر بصری معقول است. صفحه آرایی خوب و متناسب با موضوع می تواند رغبت خواننده و مخاطب را افزایش دهد. خصوصا در بروشور و کاتالوگ مسئله دسترسی سریع و آسان مخاطب به موضوع و نکته ای که در جستجوی آن است از اهمیت زیادی برخوردار است .
در صفحه آرایی بعضی از بروشورها و کاتالوگها یک تفاوت عمده وجود دارد و آن اینکه تعداد ستونهای کاتالوگ بیشتر از بروشور می باشد. این وجه تمایز به دلیل اختلاف کاربرهای آنها می باشد.
ابعاد صفحات بروشورها و کاتالوگها نیز همانند کتاب، عموما مطابق اندازه های طلایی و بسیار نزدیک به آن تعیین می شود. می دانیم که مربع یک شکل هندسی چهار وجهی و منظم است و چهار گوش آن هر کدا م دارای زاویه ۹۰ درجه است. اگر نظر این مربع شاخص را رسم کرده و قوسی به مرکز D و به شعاع AB رسم کنیم، امتداد خط DC را در نقطه ای به نام C قطعمی کند، حالا با کشیدن یک خط عمود از نقطه و نیز امتداد دادن خط AB تا نقطه ی B، مستطیل ABCD به دست می آید که ( مستطیل طلایی ) نام دارد و نسبتهای اضلاع آن چنین است :
این اندازه عموما در معماری و هنرها کاربرد وسیعی داشته است و هم اکنون نیز اندازه یک کاغذ ها، مقواها و بسیاری از ورقه های فلزی و محصولات صنعتی همواره که به آنها شیت ، هم گفته می شود بر اساس این نسبت تولید می شود.
این تناسب در صفحات بروشورها و کاتالوگها نیز رعایت می شود . دو صفحه باز شده و روبروی هم نیز از همین تناسب برخوردار است:
همانگونه که ذکر شد، رعایت نسبت های طلایی رسمی در معماری و هنرها به طور کلی کاربرد داشته ولکن هم اکنون شیوه ی استفاده از این نسبت ها دستخوش تغییراتی شده است.
طراحان در صفحه آرایی، غیر از رعایت اندازه ی کاغذ و قطع مورد نظر بعضاً از نسبت های طلایی غیررسمی نیز مدد گرفته و با تنظیم فضای متن، تصویر، سرصفحه ها ودیگر نشانه های بصری به آرایش صفحه مبادرت می ورزند و سعی می کنند که صفحه آرایی آنها به تناسب و حبه موضوع انجام شود. در این حالت هنرمندان سعی در زیباسازی بصری صفحات دارند که خواه ناخواه تناسبات طلایی به گونه ای فطری در کارشان ظهور پیدا می کند.
آشنایی با گرید (پایه کار) بروشور و کاتالوگ
بروشور و کاتالوگ نیز همچون دیگر کارهای چاپی نیاز به کرسی بندی، چهار چوب و یا پایه کار دارد که به آن «گرید» می گویند. گرید بروشور و کاتالوگ بیشترین شباهت را با گرید کتاب و مجله دارد.
گریدها خطوط منظم افقی و عمودی هستند که طول سطرها، فاصله ی سطرها و ستون ها وجایگاه عناصر ثابت صفحه را تعیین می کنند.
خطوط افقی گرید راهنمای کرسی بندی و فاصله ی سطرها هستند و خطوط عمودی نمایانگر آغاز و پایان هر سطر و نیز فاصله ی ستون ها از یکدیگر می باشند.
تعیین طول و عرض ستون مطلب و محل برقراری شماره ی صفحه و دیگر نشانه های ساختاری یک صفحه، موجب یکدستی، سرعت کار و هماهنگی بین اجزاء صفحات می شود. لذا ضرورت دارد تا قبل از شروع صفحه آرایی، کرسی بندی و چهارچوب صفحات را طراحی و شبکه بندی کنیم.
شبکه بندی صفحه گرید معمولاً با رنگ کمرنگ چاپ می شود تا بعداً همچون قالب و جعبه، همه اجزاء صفحه را در خود جای دهد (در عکاسی و تهیه فیلم لیت (کنتراست) از مطالب صفحه، رنگ آبی در فیلم منعکس نمی شود).
تا قبل از پیدایش نرم افزارهای گرافیکی رایانه ای، این کار با دست انجام می گرفت و هنوز نیز در پاره ای موارد از همان شیوه استفاده می کنند.
روش ترسیم گرید بروشور و کاتالوگ (پایه کار)
برای ترسیم گرید، پیش از هر چیز نیازمند اطلاعاتی از قبیل قطع، موضوه و مخاطب هستیم. بروشورها و کاتالوگ های ساده و کوچک دارای گریدی ساده و بروشورها و کاتالوگ های مفصل و بزرگ دارای گریدهای شلوغ تر هستند. کثرت مطالب و ستون ها و با تعدد موضوع آنها و اینکه بروشور و یا کاتالوگ دارای تصویر، طرح و یا نمودار باشد. به گریدهای متعددی نیاز دارد تا بتواند جای گذاری های همه ی آنها را امکان پذیر کند.
یک بروشور و یا کاتالوگ ساده معمولاً دارای گریدی ساده است که ارتفاع مطلب، عرض سطرها و فاصله ی بین آنها و نیز جایگاه شماره صفحه را شامل می شود. درست مانند کتاب اندازه یا بن ابعاد به تناسب قطع و اینکه چه کسانی از بروشور و کاتالوگ استفاده می کنند بستگی دارد. در مواردی که مخاطب بروشور و کاتالوگ عموم مردم باشند. حروف معمولی و برای متخصصین حروف کوچکتر و برای کودکان و نوجوانان حروف درشت تر از معمول به کار گرفته می شود. بروشور و یا کاتالوگ شلوغ نیز از گریدی یا ستون های بیشتر و علامت ها و مشخصه های متنوع تری برخوردار است.
برای ترسیم گریدها، یک برگ کاغذ و یا مقوای گلاسه را به تناسب قطع مورد نظر با نوار چسب روی میز نصب می کنیم. این برگ بایستی به اندازه بدو صفحه ی مقابل هم بوده و بهتر است از هر طرف ۲ سانتی متر حاشیه نیز داشته باشد. گریدصفحه زوج را در سمت راست و گرید صفحه ی فرد را در سمت چپ کاغذ ترسیم می کنیم (برای مطالب فارسی) پس از تنظیم و ترسیم چهارچوب این دو صفحه و تقسیم ستونها، فاصله ی سطرها را بر اساس اندازه ی حروف خط کشی می کنیم خوب است خطوط سطرها را با راپید ۲/۰ و خطوط اصلی و کلی را با راپید ۳/۰ ترسیم کنیم. برای اینکه خطوط از دقت لازم و گونیای کامل برخوردار باشد، از خط T و گونیا استفاده کرده و محل شماره ی صفحه و دیگر قسمت ها را نیز تعیین و ترسیم می کنیم.
قطع های رایج بروشور و کاتالوگ
در درس آشنایی با انواع بروشور و کاتالوگ با قطع های مختلف آشنا شدید. شرح مفصل این قطع ها نیز در صفحه ی ۳۶ تا ۴۰ کتاب «صفحه آرایی کتاب» (۱) توضیح داده شده است. قطع های مذکور در کتاب، مجله، بروشور و کاتالوگ عموماً یکسان هستند. تفاوت عمده ی بروشور با دیگر موارد اکثراً در نوع صفحه آرای و صحافی آنها می باشد. کتاب، مجله و دیگر خواندنیها معمولاً دارای صحافی معمولی مفتولی، ته چسب و یا ته دوخت دارند که بعضی از بروشورها و کاتالوگ ها نیز با همین شیوه صحافی می شوند لکن بروشورهایی با صحافی ساده تهیه می شوند که فقط شامل چند «تا» هستند.
ممکن است یک بروشور در قطع دو و نیم ورقی (۷۰*۵۰ سانتی متر) چاپ و یا چند «تا»ی پشت و رو ظاهراً به یک جزوه کوچک تبدیل شوند که برای مطالعه ی آن بایستی این «تا»ها باز شود. بعضی از بروشورها پس از باز شدن به شکل یک پوستر نیز دیده می شوند.
جلد این نوع بروشورها نیز سرخود است در واقع روی یکی از «لت»های روی جلد آن را تشکیل می دهد.
با بعضی از این نوع بروشورها در درس «آشنایی با بروشور و کاتالوگ» آشنا شدید.
طراحی جلد بروشور و کاتالوگ (اجرای آزاد)
جلد بروشور نیز همانند جلد کتاب ومجله عهده دار پوشش و حفاظت صفحات آن است. ضمن اینکه معرف محتوای درون خود نیز هست.
فصل سوم:
بیلبورد اینجا، بیلبورد آنجا، بیلبورد در همه جا!
بر خلاف رشد کند و حرص آور سلیقه در تبلیغات تلویزیونی، مسئولان و تبلیغات چی های خلاق به سرعت به امکانات و برتری های بیلبورد پی برده و انواع ترفندها وهنرها را بر روی آن پیاده کردند مدتی پس از جا افتادن بیلبوردهای تک و توک در بزرگ راه ها، بیلبوردهای چند تصویری به عجایب تبلیغاتی شهر افزوده شد ودر چهارراه های پررفت و آمد نصب شد. ما آرزو می کردیم چراغ قرمز دیرتر سبز شود تا ما هر سه تلبیغ را ببینیم و از تغییر تدریجی آنها به یکدیگر مات و مبهوت شویم.
تعداد آثار زیبای تبلیغاتی در این دوران کم نیست، بیلبورد سه بعدی برف، در بزرگراه رسالت یکی از زیباترین بیلبوردهای سه بعدی این سالها به شمار می رود و مجموعه آثار زرتشت سلطانی در تبلیغات محصول غذایی روزانه، نقطه عطفی در هنر گرافیک تبلیغاتی ایران هستند. ناگفته نماند که گاهی سر و کله اشکال نامناسب و جملات تبلیغاتی بسیار طولانی هم روی این تابلوهای عظیم پیدا می شود که نه تنها وظیفه خود را انجام نمی دهند که موجب حواس پرتی راننده و تصادف احتمالی نیز می شوند.
خوشبختانه تعداد چنین طرح هایی رو به کاستی است و مشخص است که افرادی خوش ذوق مشغول کار گرافیک و تبلیغات هستند.
در این میان پوسترهای سینمایی و پوسترهایی در باب مسائل اجتماعی مانند اعتیاد، تنظیم خانواده و مانند آن که در ابعاد بزرگ بر روی بیلبوردهای اندازه متوسط داخل شهر نصب می شوند هم بریا خود داستانی دارند. اگر توجه کرده باشید، پیام موجود بر تابلوهای تبلیغاتی در مناطق مختلف متفاوت است و بستگی به سطح زندگی در هر منطقه دارد. بیشتر تبلیغات مربوط به تولیدات داخلی، هشدارهای اجتماعی و مانند آن از میان هفت تیر به پایین را دربر می گیرند و تبلیغات موبایل، کولر گازی و لوازم اندکی مدرن تر در حد فاصل هفت تیر تا پل پارک وی را پر می کنند و تبلیغات ساعت رولکس و عطر ژیوانشی و کالاهای لوکس، از سمت شمالی پل به بالا آغاز می شود.
پوسترهای سینمایی در حوالی مناطق پر سینما مانند بخش میانی خیابان ولی عصر، بیشتربه چشم می خورند و خلاصه اگر به تهران وارد شویم و مناطق آن را نشناسیم. بیلبوردها کمک بزرگی برای تشخیص منطقه و محیط به شمار می روند.
در نهایت به اینجا می رسیم که هر چند در ایران بیلبوردها آلبوم تاریخ معاصر ما نیستند، اما برای خود شخصیت مهمی پیدا کرده اند و به نوعی معرف شخصیت اهالی شهر هستند. در اینجا باید از دست اندرکاران این شناسنامه های عظیم شهری بخواهیم که در معرفی هرچه بهتر شهر و مردم آن بکوشند، سلیقه هنری و الگوی مصرفی جامعه را بهبود بخشند و فراموش نکنند که کار آنها قبل از اینکه جنبه مادی داشته باشد، کاری فرهنگی به شمار می آید ومسئولیت بزرگی بر عهده آنان گذاشته است.
بیلبوردها، تصاویری از تاریخ مدرن
اولین قدم ها در مسیر تبلیغات
ماشین چاپ قابل حمل را اختراع کرد، Johannes Gutenberg در سال ۱۴۵۰، زمانی که یوهان گوتنبرگ با انتشار برگه های آگهی دستی، تبلیغات به شکل امروزی آن به مردم معرفی شد. در سال ۱۷۹۶، با تکمیل روش های لیتوگرافی، اولین پوستر تصویرسازی شده به وجود آمد به مرور زمان، مردم به دنبال جاهایی مناسب برای نصب آگهی های خود بودند تا در محدوده زمانی مشخص، بیشترین بازدیدکننده را داشته باشد. به این ترتیب، ستونها و جعبه های مخصوص نصب آگهی در نقاط پر تردد شهرها برپا شد.
اولین بار تبلیغات در حاشیه جاده ها توسط تاجران و کسبه محلی آمریکایی به کار رفت آنها علامت ها و تابلوهایی را بر دیوارها و نرده ها نقش می کردند یا پوسترهایی را بر روی تیرهای تلگراف، دیوارها و هر محل ممکن، نصب می کردند. در نیویورک سال ۱۸۳۵، اولین پوستر بسیار بزرگ در فضای خارجی نصب شد. این پوستر برای تبلیغ یک سیرک به چاپ رسید Jared Bell 15 متر مربعی، توسط چاپخانه جردبل.
قرن بیستم و تحولات تبلیغاتی
در سال های ۱۹۰۰، در صنعت تولید بیلبورد اتفاق بزرگ رخ داد. صنایع و شرکت های بزرگ برای تبلیغ کالاهای خود در بازارهای داخلی، به استفاده گسترده ای از بیلبورد پرداختند و تصاویر بزرگ و پر جلوه ای از خمیردندان و صابون گرفته تا انواع خوراکی ها و نوشیدنی ها، بر روی بیلبوردها ظاهر شدند. در دوران جنگ، تبلیغات روی بیلبوردها بر روی بسیج نیروها و دفاع از کشور و شعارهای وطن پرستانه متمرکز می شد و در دوران صلح، این تمرکز بر روی بهبود بخشیدن به شیوه زندگی و تبلیغ برای آخرین دستاوردهای صنعتی بود.
بیلبوردها از سال های ۱۹۹۰ تا امروز
با ظهور فن آوری دیجیتال، تابلوهای دست نویس و نقاشی شده، جای خود را به نسخه هایی از تصاویر دیجیتالی داده است که بر روی هر نوع سطح ممکن چاپ و نصب می شوند. این تصاویر در همه جا هستند، بدنه اتوبوس ها، … کیوسکها، سردر مغازه ها، بدنه تاکسی ها، داخل فروشگاه های بزرگ و فرودگاه و …
از ابتدایی ترین تمدن ها تا به امروز، بشر از بیلبورد در هر شکل و اندازه به امید یافتن بازار برای کالاهای مادی و معنوی خود سود جسته است و این کار موجب ارتقا بسیاری از جنبه های زندگی شده است. آنها مبدل به یکی از محبوب ترین وسایل خبررسانی شده اند. بنا به گفته یکی از متخصصین، دلیل این محبوبیت یا به خاطر مخاطب فراوان و قیمت مناسب آن است یا به این دلیل که امروزه مردم بیشتر وقت خود را در اتومبیل ها و در حال تردد در خیابان ها می گذرانند، در هر صورت، بیلبوردها باقی خواهند ماند.
فصل چهارم:
بسته بندی
کلیات
باید دستور العمل های مکتوب که مبین چگونگی دریافت، قرنطینه، نمونه برداری، بررسی و آزمایش و حمل مواد بسته بندی و برچسب زنی می باشد تهیه و تدوین گردد.
تمام مواد بسته بندی و برچسب زنی باید با مشخصات تعیین شده مطابقت داشته باشند. در صورتی که دارای شرایط فوق نباشند باید از استفاده آنها در عملیاتی که مناسب آن نیستند جلوگیری شود.
گزارشات مربوط به مواد بسته بندی و برچسب ها که حاوی دریافت، بررسی و آزمایشهای انجام شده و اینکه آیا مورد قبول بوده اند یا خیر باید ثبت و نگهداری شود.
مواد بسته بندی
ظروف بسته بندی باید قابلیت حفاظت کافی جهت جلوگیری از فساد یا آلودگی مواد حد واسط یا مواد اولیه دارویی را طی حمل و نقل و نگهداری داشته باشد.
ظروف بسته بندی با توجه به ماهیت ماده حد واسطه یا ماده اولیه دارویی باید تمیز گردد و اصول بهداشتی رعایت گردد تا اطمینان حاصل شود که برای مصرف مورد نظر مناسب می باشند. مواد مورد استفاده در بسته بندی نباید قابل واکنش نشت کردنی یا جذب شدنی باشد به گونه ای که کیفیت ماده حد واسطه یا ماده اولیه دارویی را نسبت به خصوصیات مورد نظر تغییر دهند.
اگر ظروف مجددا استفاده شوند باید مطابق با روش های مستند تمیز شوند و همه بر چسب های قبلی نیز باید کنده یا برداشته شوند.
کنترل و صدور بر چسب
دسترسی به محوطه انبار برچسب باید محدود به پرسنل مجاز باشد.
باید روشهایی برای تطبیق مقدار برچسب های صادر شده، مصرف شده و برگردانده شده و همچنین ارزیابی اختلافات موجود بین ظروف بر چسب خورده و تعداد برچسب های صادر شده تدوین گردد چنین اختلافاتی باید بررسی و توسط واحد (های) کیفیت تایید شود همه بر چسب های اضافی که دارای شماره بچ با دیگر موارد چاپ شده مربوط به بچ هستند باید منهدم گردند.
فصل پنجم:
طراحی جلد کتاب در ایران
قبل از اختراع صنعت چاپ، کتاب کالای پر هزینه و تنها در اختیار شاهان و درباریان بود.
چون خود کتابت،نسخه برداری و سپس تهیه روی جلد برای حفاظت از چنین کالای پر ارزشی وقت و هزینه زیادی می طلبید. از آنجا که متن کتاب ناگزیر میبایست از ارزش معنوی بالایی برخوردار باشد تا چنین تلاشی را به خدمت بگیرد، جلد آن نیز میبایست از نظر زیبایی و استحکام و توانایی حفاظت از آن متن شایستگی لازم را دار ا می بود. بنابراین جلد سازان، متناسب با شرایط زمانه و پیشرفت تکنولوژی از مواد گوناگون برا ی ساخت جلد استفاده می کردند و با اندوخته ذوق و فرهنگ و هنر خود آن را می آراستند.
یکی از قدیمی ترین موادی که برای ساخت جلد به کار گرفته می شد، چوب بود. پس از آن و با تکامل فن (دباغی ) از پوست حیوانات برای کتاب بهره گرفته شد. و بعد ها در قرون وسطی مقوا با کیفیتی مناسب تر جانشین پوست شد، پس از آن انواع کاغذ و امروزه انواع پلاستیک جایگزین آن شده اند. در ایران پیش از عصر صفوی از چرم، تیماج، شبرو، پوست نازک گوساله، چرم خام و … برای ساختن جلد کتاب استفاده و سپس با ذوق و سلیقه فراوان روی آن را تزئین و نقاشی می کردند. توجه به این امر در زمان تیموریان چندان افزایش پیدا کرد که بایسنقر میرزا، پادشاه تیموری، گروهی را به سرپرستی (غیاث الدین ) به چین فرستاد تا فنون کتاب سازی ، روی جلد و مقوا سازی ر ا بیاموزند. نقاشان و خوشنویسان بسیاری در دربار این پادشاه گرد آمده بودند که معروفترین ایشان (استاد قوام الدین تبریزی) بود. که منبت کاری روی جلد از ابتکارات اوست. (قرآن بایسنقری ) و (شاهنامه بایسنقری) از مهمترین آثار این دوره هستند. از زمان صفویه از پارچه نیز برای جلد سازی استفاده شده. پارچه های (زری) و (قلم کار) و سپس در دوران قاجار پارچه (ترمه) به این کار می آمد روی جلد کتب، از آنجایی که تصویر گری صورت آدمی نهی شده بود، به وسیله نقوش انتزاعی و هندسی تزئین می شد و به کمک رنگ اشکال زیبایی را بوجود می آورد. همچنین از نقوش اسلیمی و انواع گره ها نیز استفاده می شد. از فن های خاص آرایش جلد کتاب نیز می توان از (کوبیده)، (ضربی)، (معرق)، (معرق زری) و روغنی نام برد.
درزمان قاجاریه و به دنبال آشنایی با فرهنگ غرب دوباره جلدهای روغنی باب شد که روی آن را با نقوش گل و مرغ وترنجی می آراستند و سپس تصویر چهره های خیالی آدم ها با چشم اندازی مینیاتوری روی جلد کتابها را آراست. تا این زمان هنوز طراحی روی جلد در اختیار نقاشان و در حیطه هنر نقاشی بود. روی جلدها مستقل و بدون به متن کتاب نقاشی می شدند و هر چند دارای بار فرهنگی بودند. اما ربطی به موضوع کتاب نداشتند با ظهور فن چاپ در ایران، تمامی زمینه های وابسته به کتاب متحول شد. تمام حرفه های مرتبط با انتشار کتاب تبدیل به حرفه ای مستقل شد و کم کم مؤسسات و بنگاه های بزرگ نشر به وجود آمدند. کتاب های خارجی ترجمه شدند و تکنولوژی مهم چاپ ملزومات خود را به همراه خود ساخت در این مرحله چاپ سنگی راه گشای روی جلو بود. بدین ترتیب که نقشی را روز کاغذ چاپ می کردند و بعد به مقوای جلد می چسباندند. در زمان پهلوی اول، کار چاپ باز هم رونق یافت، کتاب های درسی شکل واحد پیدا کردند و روی جلد آنها، اسم کتاب و نویسنده آن با خطی خوش درج شد اما هنوز طراحی روی جلد خبری نبود.
از سال ۱۳۲۰ تا ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ یک دوره دموکراسی و سیاسی در ایران شکل گرفت. این تحولات اجتماعی که همراه احزاب و گروه ها و تفکرات نوین، چاپخانه های تازه را نیز به خود همراه داشت، باید با انتشار مجلات و کتابها عطش جامعه سواد آموخته را سیراب می کرد. در این زمان کارایی طراحی روی جلد مد نظر گروه های سیاسی و احزاب قرار گرفت تا بدین وسیله مخاطبان بیشتری را جذب کنند. در این زمان نشریه های پیام نوین، سخن، مردم و … این امر را جدی گرفتند روی جلدسازی این دوره تحت تأثیر طراحان گرافیک فرانسوی با تکیه بر تصویر بود.
اما اولین نشانه از چاپ روی جلد متحد برای یک سری کتاب در نوشته آوانس آواسیان آمده است: «نزدیک خانه ما انتشارات کانون معرفت بود، هرگاه از جلوی آن مغازه رد می شدیم چند دقیقه ای می ایستادم و عناوین کتابها را با ولع می خواندم. در آن زمان دهها جلد کتاب با جلد کاغذی سفید رنگ، تمامی ویترین آن کتابفروشی را پوشانده بود و روی هر کدام از آنها نوشته بود: «صدکتاب از صد نویسنده بزرگ».
به دنبال مدرن سازی رضا شاهی، تغییرات بنیادین داد و ستد و تجارت خارجی، دفاتر تبلیغاتی گشایش یافتند که در کنار طراحی بسته بندی محصولات ونشانه های دولتی اولین آثار شاخص طراحی جلد کتاب را به عهده داشتند. محمد بهرامی اولین کسی است که آتلیه طراحی شخصی خود را در سال ۱۳۲۴ افتتاح کرد و اولین طرح جلدهای چاپ شده را در کارنامه خود دارد. این روی جلدها با تکنیک چاپ مسطح با کلیشه انجام می شدند و اکثراً ۲ یا ۳ رنگ بودند و با زیرکی خاص از سایه روشن هایی که به ترام احتیاج داشتند، در آنها پرهیز و از ترفند هاشور یا نقطه زنی استفاده می شد. روی هم نشاندن رنگ های مکمل و به دست آوردن رنگ سوم از دو رنگ اولیه حکایت از هوشیاری و دانش بهرام در لیتوگرافی و چاپ دارد. در آتلیه بهرامی، پرویز کلانتری، مرتضی ممیز، محمد تجویدی، آیدین آغداشلو، علی اکبر صادقی، علی اصغر معصومی و محمد احصائی به کار مشغول شدند که هر یک بعدها در شکل گیری طراحی روی جلد کتاب تأثیر می گذاشتند. طراحی روی جلد با تأسیس بنگاه ترجمه و نشر کتاب جدی شد. این بنگاه کتاب های خود را با روی جلدهای ساده ای با رنگ تخت و اغلب ۳ رنگ و خط نستعلیق روانه بازار می کرد. از سال ۱۳۳۵ مؤسسه انتشارات فرانکلین به ابتکار اتحادیه هایی از ناشران آمریکایی و بعضی از کشورهای آسیایی و آفریقایی به سرپرستی همایون صنعت زاده در ایران آغاز به کار کرد. این مؤسسه نخستین انتشاراتی بود که استانداردهای بین المللی رایج را در کتاب هایی که به چاپ می رساند، رعایت می کرد. در این مؤسسه محمد زمان زمانی، غلامعلی مکتبی، نورالدین زرین کلک، ژانت میخائیلیان، فریدون جهانشاهی، احمد صنعتی، لئونی تاشیچیان، فرشته پرویزی، گیلیارد عرفان، عزت ا… پایان، آراپیک باغداساریان و فرشید مثقالی به جلدسازی کتاب می پرداختند. این انتشارات در ابتدا از طرح جلد بسیار ساده ای با پس زمینه رنگی و آرم سر مرغ هخامنشی بهره می گرفت و تمامی نوشته ها به خط نستعلیق بود. این انتشارات برای هر سلسله کتاب با موضوع خاص، از رنگی واحد استفاده می کرد و بدین ترتیب بین کتب تاریخ، ادبیات، دیوان های شعر و … وجه تمایزی ایجاد می کرد.
فصل ششم:
پوستر
پوستر قدیمی ترین وسیله تبلیغات گرافیکی می باشند. برخی از سرشناس ترین هنرمندان این قرن از جمله لوتزالوترک و پیکاسو پوسترها را برای تئاترها، باله ها، گالری های هنری و جریان های سیاسی خلق کرده اند. هنر طراحی پوستر بسیار گویا و پرمعنی است و پوسترها را به سلاح های قدرتمند اجتماعی و سیاسی و در مسیر حال آثار هنری تبدیل می سازد.
نوع دیگر استندهای مراکز خرید که برای شناسایی شرکت ها و محصولات و انتقال پیام درباره شان به کار می رود علایم نامیده می شود.
این نوع علایم اغلب در خروجی رستوران ها، غذای حاضری و پمپ بنزین ها نصب می شوند جایی که تمامی محیط با علایم پر شده است. فروشندگان اتومبیل، نمایشگاه های لوازم خانگی و نمایشگاه های بین المللی و بازی های المپیک از جمله جاهایی هستند که از علایم به شکل مؤثری می تواند استفاده کرد. نوشیدنی ها، دوربین، رستوران ها، ساعت و علایم داخل و خارج مغازه که اغلب با نئون ساخته شده بودند نور پخش می کنند و نه تنها وسایل تبلیغاتی هستند بلکه نوعی سرویس نیز به حساب می آیند.
وسایط نقلیه تجاری
این وسایط نقلیه تجاری نوعی وسیله ارزشمند می باشند که واگن های سیرک، چرخ دستی بستنی فروشی، کامیون ها، اتوبوس ها و هواپیماها را شامل می شود. وسایط نقلیه تجاری را می توان نوعی بیل برود متحرک دانست.
بسته بندی انعطاف پذیر از ما قبل تاریخ مورد استفاده و مصرف بوده است. برخی از قدیمی ترین انواع آن سبد، کیف، لفافه های ساخته شده از بافته های گیاهی و پوست حیوانات می باشد.
اشکال و فرم های بعدی آن شامل بسته بندی انعطاف پذیر کاغذی می باشد که گسترش و ساخت آن حدوداً در طی جنگل های داخلی آمریکا بوده است. تا قبل از این تاریخ از کیسه های نخی (پنبه ای) برای نگهداری و حمل غذا استفاده می شد. اما بعد از این به علت کمبود پنبه، کاغذ، جایگزین منطقی برای بسته بندی شد. بعداً کیسه های خواربار و کیسه های کاغذی تولید انبوه توسط جرج وست کارخانه دار نیویورکی ابداع شد. این کیسه های کاغذی اجداد کیسه های چند لایه امروزی هستند.
شناخت سلفون و گسترش لایه های پلاستیکی و زرورق های مخصوص و همچنین شیوه های پوشش دار کردن و لامنیت کردن باعث توسعه انواع گوناگون و مصارف تازه ای برای بسته بندی انعطاف پذیر گردید.
امروزه بزرگ ترین مصرف کننده بسته بندی انعطاف پذیر، صنایع غذایی است. برخی ا ز این بسته ها آنهایی که برای منجمد ساختن، پختن، مخلوط کردن، محافظت کردن، ذخیره مواد غذایی طراحی شده اند تأثیر بسزایی در صنایع غذایی به ویژه در زمینه غذاهای آماده دارند.
انواع بسته بندی انعطاف پذیر
بسته بندی انعطاف پذیر در سه نوع عمده می باشد:
- لفافه های داخلی و خارجی
- کیسه های پیش ساخته و پاکت ها
- کیسه های اسپتیک
لفافه ها
هر دو نوع اضافه ورقه هایی از مواد مختلف هستند که معمولاً به صورت رل باز می شوند. اضافه های داخلی به دور محصول پیچیده می شوند. محصولاتی نظیر آب نبات یا قرص نان.
لفافه های خارجی به دور یک بسته بندی اولیه مانند کارتن پیچیده می شوند. لفافه های داخلی به دو نوع باند و جلد می باشند. برای بستن این نوع اضافه ها از چسب با حرارت استفاده می شود. اضافه های داخلی و خارجی قابلیت کندن نیز دارند. انواع مختلفی از ماشین های بسته بندی سریع و مخصوص ساخته شده اند که اغلب از درجه اتوماسیون (خودکار بودن) بالایی برخوردار هستند.
بسته های کاغذی
در تهیه این بسته ها از انواع کاغذها و مواد مصرفی با توجه به نوع محموله استفاده می شود. انواع بسته بندی های کاغذی با توجه به تعداد لایه های تشکیل دهنده:
الف) بسته های یک لایه نظیر پاکت نامه
ب) بسته های چند لایه نظیر پاکت سیمان
انواع بسته های کاغذی از نظر شکل ظاهری
الف) پاکت ها انواع آن به شرح زیر است ولی هر کدام از آنها می توانند از نظر ابعاد، شکل، نوع کاغذ، تعداد لایه و… به انواع بسیار متنوعی تقسیم شوند.
- الف) پاکت پرداخت (Pay)
- الف) پاکت (Monarch)
- الف) پاکت تجاری (Commericial)
- الف) پاکت بارونی (Baronial)
- الف) پاکت دارو (Drag)
- الف) پاکت پول (Coin)
- الف) پاکت کاتالوگ (Catalog)
ب) کیف و ساک ها با کیسه های خرید
با استفاده از انواع کاغذها و لایه ها ساخته می شوند ولی انواع آنها بر حسب شکل طاهری و روش ساخت و اتصال متفاوت هستند.
کیسه پیش ساخته اصلاً سازه ای لوله ای شکل از جنس کاغذ، پلاستیک، زرورق، پارچه یا ترکیبی از این مواد می باشد.
چهار نوع استاندارد از کیسه های کاغذی وجود دارد:
ساده، چهارگوش، خودکار (اتوماتیک) و ستچل که در شکل ها نشان داده شده اند.
کیسه ساده که در حدود سال ۱۸۵۰ اختراع شد. قدیمی ترین شکل کیسه کاغذ می باشد که تنها با تا کردن کاغذ به شکل لوله ساخته می شود و برای جوراب و پارچه به کار می رود.
کیسه چهارگوش در مقایسه با کیسه ساده، پیلی و مرغک دارد برای نگهداشتن مواد فله ای طراحی شده است. در ابتدا از جنس کاغذ بود و اکنون از جنس پلی اتیلن بسیار فشرده برای محصولات صنعتی موجود می باشد.
کیسه در اتوماتیک در اطراف دارای مرغک و کف صاف می باشد. کیسه های خواربار و خرید متداول جزء این گروه می باشند.
شکل کیسه های سچل بدون مرغک در اطراف و دارای کف صاف می باشند و برای مواد فله ای اکثراً برای مواد غذایی مانند قهوه و آرد به کار می روند. علاوه بر این چهار نوع کیسه های چند جداره بی شماری نیز در اندازه های کوچک و بزرگ برای محصولاتی مانند سیمان، گچ، پلی مر و کود استفاده می شوند. کیسه های چند جداره کوچک برای قهوه، برنج و دیگر مواد غذایی فله ای به کار می رود.
کیسه های چند جداره دارای چندین لایه می باشند که تعداد و جنس لایه ها به محتویات آن بستگی دارد. برای مثال چند جداره سیمان دارای لایه کاغذی در خارج و از استر پلاستیکی می باشد.
برای مواد غذایی از مواد حرارت دیده و لامنیت شده استفاده می شود. انواع گوناگونی از بست ها برای این کیسه ها موجود است که شامل حرارتی، گره، گیره پلاستیکی و انواع می باشند.
- کاغذی: در پشت، به صورت طولی درز دارد و بدون مرغک است.
روش های بستن: کف آن عموماً تا خورده چسبانده شده است. ساده ترین نوع کیسه می باشد و از نظر مصرف مواد اولیه بسیار مقرون به صرفه دارد. معمولاً با حرارت تا کردن گره و گیره یا منگنه بسته می شود.
موارد مصرف: چیپس، غذاهای سبک، بستنی چوبی، غذاهای پودر شده، قهوه، غذاهای منجمد، سخت افزار، قطعات ماشین.
ویژگی ها: تاخوردگی کمتر، قابلیت عبور بخار آب
۲- اتوماتیک: دارای مرغک در طرفین و کف تا خورده –ایستاده و چهارگوش است.
روش های بستن: با حرارت، تا کردن و چسباندن نوار، گره… دوختن.
موارد مصرف: قهوه، کلوچه، شیرخشک، آب نبات، حشره کش، کود گیاهی.
ویژگی ها: قابلیت انبار کردن، حمل آسان در دست به شکل استند ایستاده می باشند و به راحتی باز و بسته می شود.
۳- مربعی مدل چهارگوش: دارای مرغک در طرفین (که لبه ها یا توگذاشتگی هم نامیده می شود) کف آن بالا تا و چسبانده می شود.
روش بستن: با حرارت، تا کردن و چسباندن، نوار گره، گیره منگنه.
موارد مصرف: محصولات تازه، غذاهای سبک، آب نبات، کلوچه، کودگیاهی، حشره کش، غلات
ویژگی ها: گنجایش بیشتر نسبت به انواع بدون مرغک دارد. می توان بر روی کناره ها و کف آنها برای قابلیت نمایش بیشتر و بدون توجه به نحوه انبار کردن آن چاپ نمود.
۴- سنچل: بدنه ای ساده دارد. بدون مرغک، کف آن شش گوش می باشد و هنگامی که پر است ایستاده است و صاف می باشد.
روش های بستن: با حرارت، تا کردن و چسباندن نوار گره، دوخت، گیره، منگنه
موارد مصرف: شکر، آرد، خشکبار، کلوچه، نان، آب نبات
ویژگی ها: مقرون به صرفه ترین، حمل آسان، مناسب برای انبار کردن،شکل استند ایستاده و به راحتی باز و بسته می شود.
۵- بسته های متفرقه: علاوه بر این انوع بسته های کاغذی، نامبرده، می توان گونه های مختلفی نیز با توجه به ابتکار ونیاز تولید کرد.
دریچه دار از اطراف جوش خورده در کف هیچ درز یا مرغکی ندارد. لبه دار یا بدون لبه می باشد که در آن می توان سوراخ هایی را دایکات کرد. عموماً از پلاستیک های حرارتی ساخته می شود.
روش بستن: گره (شکلات پیچ) گیره پلاستیکی نوار، حرارت
موارد مصرف: جوراب، آب نبات، غذاهای سبک، سخت افزار، اسباب بازی، گوشت تازه
ویژگی ها: ساخت ساده، مرئی بودن، باز کردن آسان، با قابلیت بستن مجدد، چند بار مصرف، محکم
فصل هفتم:
اوراق اداری
اوراق اداری همان طوری که از نام آن پیداست بیشتر به اوراق مربوط به ادارات مؤسسات و شرکت هایی اطلاق می شود که جهت مکاتبات و یا معرفی خویش از آنها استفاده می کنند. اوراق اداری معمولاً به ۳ دسته تقسیم می شوند: سربرگ- پاکت نامه- کارت ویزیت و یا …
۱- سربرگ:
برگه ای که به منظور مکاتبه مورد استفاده ادارات، شرکت ها، موسسات، وزارتخانه ها و حتی اشخاص حقیقی قرار می گیرد دارای ۲ قطع است (۷/۲۹*۲۱ سانتیمتر) و (۷/۱۴*۲۱ سانتیمتر) و معمولاً در جهت عمودی می باشد. این ابعاد به دلیل اقتصادی بودن و نداشتن ضایعات کاغذ مورد استفاده قرار می گیرند. مواردی که بایستی به عنوان مواد اصلی در طراحی در نظر گرفت عبارتند از: آرم- تاریخ- شماره- پیوست و نشانی صاحب آن.
اگرچه ابعاد سربرگ قطع A5 50% کوچکتر از سربرگ A4 است ولی این دلیلی برای کاهش ۵۰% تمام عوامل بصری ونوشتاری در طراحی آن نیست و طراح باید مجدداً به صفحه آرایی و تعیین اندازه های مناسب اقدام کند.
۲- کارت ویزیت:
کارتی به ابعاداستاندارد ۹*۵ (این ابعاد بیشتر به تشخیص طراح قابل تغییر است) که به عنوان ویترین صاحب آن در اولین برخوردبا مخاطب مورد استفاده قرارمی گیرد. می تواند افقی یا عمودی طراحی شود اگرچه حالت افقی آن ترکیب بندی را راحت تر می کند ولی در هر حال این موضوع و شکل نشان و نیز حجم اطلاعات است که جهت نهایی آن را برای طراح معین می کند در کارت ویزیت مواردی همچون: آرم- نشانی- و عنوان (حقیقی یا حقوقی یا هر دو) قرار می گیرند. در طراحی کارت ویزیت باید به محل دستگیر کارت توسط گیرنده کارت توجه داشت به این معنی که باید فضایی را خالی و بدون هرگونه عنصر تصویری و نوشتاری بر روی کارت باقی گذاشت تا هنگامی که کارت در بین انگشتان گیرنده کارت قرار دارد تمامی اطلاعات آن در یک نگاه قابل دیدن باشد.
کارت های ویزیت به دو دسته تقسیم می شوند:
- کارت های اداری
- کارت های شخصی و اطلاعاتی از قبیل عنوان، اسم، آدرس، فعالیت و خدمات، شماره تلفن، ایمیل و گاهی اوقات هم سایت می آید و اگر هم آرم مخصوصی داشته باشد می توان از آرم هم استفاده کرد و آن را بر روی کارت آورد. معمولاً از کارت ویزیت به عنوان کارت شناسایی استفاده می کنند و نوع دیگر کارت های ویزیت که قطع و اندازه با کارت ویزیت های دیگر فرق می کند کارت شناسایی است که برای پرسنل یک اداره یا شرکت یا برای نمایندگان استفاده می شود و از این کارت فقط برای معرفی خود استفاده می کنند و این کارت همیشه پیش آنهاست و برای طراحی آن هیچ محدودیتی وجود ندارد و معمولاً فقط اسم شخص و سمت آن ر ادر آن مرکز نشان می دهد.
در مورد اندازه این کارت ها باید گفت که قطع استاندارد آن ۵*۹ سانتی متر است اما قطع های دیگری هم که می توان از آنها استفاده کرد شامل ۵، ۹*۵، ۴، ۹*۵، ۵، ۸*۵، ۵، ۵*۳ و … است و حتی می توان قطع های کوچکتری هم انتخاب کرد و اندازه های آنها به دلخواه مشتری و طراح می باشد.
در مورد طراحی این کارت ها باید ظرافت و زیبایی فراوان داشت و نوع طراحی و استفاده از تصاویر و فونت و پوینت خط و استفاده از رنگ ها بستگی به جا و مکان وقوع استفاده از کارت دارد در مورد طراحی باید گفت که طراحی کارت ها و فضاسازی آنها با هم فرق می کند و نکته ای که در طراحی کارت های شخصی حائز اهمیت است فضاسازی است که باید فضایی ساده و سفید خوانی زیاد داشته باشد و در مورد استفاده از تصاویر رنگ هم همگی بستگی به طراح دارد وباید در طراحی آنها خیلی دقت کرد چون این کارت ها باید در اولین برخورد جذاب و زیبا باشند.
در کارت ویزیت رنگ حالت عامیانه عملی نیست و هر کس درباره رنگ یک نقطه نظری دارددر مبانی، خواص رنگ در نظر گرفته شده اما اشخاص مختلف در سطوح سطح فکر خود یک رنگ خاص را می پذیرند ورنگ بستگی به خوشایند مشتری دارد و دلخواهی است و هیچ محدودیتی برای رنگ وجود ندارد و گاهی از رنگ هایی که هیچ ربطی به موضوع ندارند مورد استفاده قرارمی گیرند ولی چون خوشایند مشتری است از آن رنگ استفاده می کنند.
برای طراحی دقت در زمانی که صرف می شود خیلی مهم است و باید برای طراح آنقدر ارزشمند باشد که انگار یک کار تبلیغاتی دیگر همانند پوستر انجام می دهد و باید در طراحی آن دقت کرد. چون معمولاً با نگاه اول می توان پی به هویت فرد برای طراحی آن باید طوری باشد که بتوان شغل شخص را با نگاه اول فهمید و در مورد رنگ هم که گفتیم که بستگی به نظر مشتری دارد و گاهی هم نمونه هایی از پیش طراحی شده رنگ و یا زمینه را انتخاب می کنند و آنها را چاپ می کنند.
استفاده از رنگ های خاکستری در کل کار (طیلف رنگ بین سیاه و خاکستری) عموماً نماد شخصیت فرد است پس حتماً می توان از روی انتخاب رنگ هم پی به شخصیت فرد (طراح) برد.
۳- پاکت نامه:
ابعاد پاکت صحافی شده بر اساس سربرگ تعیین ابعاد می شود. طول آن متناسب با عرض سربرگ به اضافه حدود یک سانتیمتر یا بیشتر وعرض آن بر اساس حدود یک سوم بلندای سربرگ به اضافه حدود یک سانتیمتر است. در طراحی پاکت باید توجه داشت تا حد ممکن از قرار دادن تصویر و به ویژه نوشتار در پشت پاکت قسمت بالا سمت راست اجتناب شود زیرا این محدوده در تمامی دنیا برای الصاق تمبر پیش بینی شده است و در صورت استفاده از سوی طراح، به کاربرد پاکت لطمه وارد می کند.
۴- کاغذ یادداشت:
ابعاد معینی ندارد و معمولاً از فضای مرده بر روی پشت اصلی کاغذ به دست می آید. در طراحی کاغذ یادداشت معمولاً گونه ای عمل می شود که جنبه رسمی بودن آن از میان برود برای مثال از آوردن نشانی خودداری شده و تنها به قید یک تلفن و یا وب سایت بسنده می شود.
نکته لازم به ذکر آن است که طراح گرافیک به عنوان اجرا کننده مجموعه محصولات فوق موظف است مسیر طراحی را به شیوه ای انجام دهد که نهایتاً تمامی مجموعه دارای هویت تصویری یکسان و هماهنگ بوده و به عنوان یک خانواده دیده شوند.
در طراحی اوراق اداری موارد ذیل را باید در نظر گرفت:
- ترکیب بندی
- توازن
- استفاده از سطوح هندسی به گونه ای که باعث زیبایی بصری شود.
- قطع و تعداد سربرگها به گونه ای است که نیاز به صحافی نداشته و باید قطعی در نظر گرفت که حمل ونقل و همچنین بایگانی آن به راحتی صورت پذیرد. برای نگهداری آنها از سرچسب استفاده می شود.
معقولانه است قطع کار، مضرب معینی از اندازه های کاغذهای موجود در بازار باشد تا اصراف آن کمتر بوده و به طور کلی از لحاظ اقتصادی به ضرر نباشد.
- شناخت در مورد رنگ ها، شناسایی سلیقه کارفرما، مخاطب و استفاده از رنگ مناسب در اثر، امر بسیار مهمی است که باید در نظر داشت.
- در طراحی مجموعه اداری، تا جای ممکن باید سادگی تبعیت شود و حتی الامکان از شلوغی دوری شود که شلوغ بودن یک ست اداری باعث عدم رسانایی به موقع و کافی به بیننده می شود.
- اندازه شکل و متن باید با هم هماهنگ باشد این هماهنگی را در هر کار طراحی باید در نظر گرفت. هر نوشته و شکلی برای همان قطعه که برایش در نظر گرفته اند مناسب است و شاید همان عناوین برای یک کار دیگر مناسب نباشد.
- زمان در رساندن پیام نقش فوق العاده ای دارد و کارهای تجاری زمان خیلی کم در نظر گرفته می شود. در مقابل کسر زمان می توان از عنصر رنگ استفاده کرد و جبران کمبود زمان را در پی داشت. در واقع ایده یک طراح باید در کمترین زمان ممکن نظر بیننده را جلب نماید. بهتراست به دلیل اینکه به راحتی در ذهن ثبت شود از یک فرم کلی در مورد آن مجموعه استفاده شود.
- موارد موجود در اوراق اداری که شامل (سربرگ، کارت ویزیت، و …) باید از لحاظ محتوی و ایجاد وارسال پیام قابل اهمیت و توجه باشد.